Składniki: 1 golonka włoszczyzna 1/2 małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej) cebula czerwona listek laurowy, ziele angielskie, kminek sól, pieprz Zaprawa peklująca 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę…
Tag: wielkanocny
Wołowina
Ozorek wołowy pychotka
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy włoszczyzna liść laurowy pieprz czarny ziele angielskie zielona posiekana pietruszka Sos chrzanowy: 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szklanka rosołu ½ szklanki śmietany 5 łyżek tartego chrzanu żółtko szczypta cukru Marynata: 1 l wody 1 dkg saletry 1 dkg cukru 5 dkg soli liść laurowy ziele angielskie kolendra Sposób przyrządzenia: Ozór bardzo…
Półmięsne
„Krokiety” pychotka
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz: 50 dkg gotowanego mięsa z rosołu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy trzepaczką do…
Łosoś
Roladki z łososia pychotka
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filet z łososia sok z cytryny sól, biały pieprz 2 pomidory zielenina do przybrania Farsz szpinakowy: 50 dkg mrożonego szpinaku 5 dkg orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku oliwa 2 3 żółtka jaj sól, biały pieprz Sposób przygotowania: Filet z łososia dokładnie oczyścić z resztek ości, umyć, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ostrożnie przeciąć…
Kurczak
Kurczak nadziewany pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kurczak o wodze około 2 kg
- 1 mały kalafior
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- kilka małych marchewek
- kiełki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Farsz:
- 15 dag wieprzowiny
- 10 dag wołowiny
- 1 cebula
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 gruby naleśnik
- 1 sucha bułka kajzerka
- 4 ząbek czosnku
- 4 jajka
- natki pietruszki
- masło
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz czarny
Sos pieczarkowy
- 25 dag pieczarek
- 10 dag śmietany
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 cebula
- mąka
- sól
- pieprz
- tłuszcz