Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Krewetki w pieprzowym sosie – pychotka

Składniki: odwłoki średnich krewetek 1 duży brokuł sok z cytryny łyżka konserwowanego zielonego groszku szczypta bazylii, oregano, kolendry sól Sos pieprzowy: 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka rosołu 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy…

Ozorek wołowy pychotka

Składniki: ozór wołowy  włoszczyzna liść laurowy pieprz czarny  ziele angielskie zielona posiekana pietruszka Sos chrzanowy: 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szklanka rosołu ½ szklanki śmietany 5 łyżek tartego chrzanu żółtko szczypta cukru Marynata: 1 l wody 1 dkg saletry 1 dkg cukru 5 dkg soli liść laurowy ziele angielskie kolendra Sposób przyrządzenia: Ozór bardzo…

„Krokiety” pychotka

Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz: 50 dkg gotowanego mięsa z rosołu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy trzepaczką do…

Roladki z łososia pychotka

Składniki: 1 kg filet z łososia sok z cytryny sól, biały pieprz 2 pomidory zielenina do przybrania Farsz szpinakowy: 50 dkg mrożonego szpinaku  5 dkg orzechów nerkowca  2 ząbki czosnku oliwa 2  3 żółtka jaj sól, biały pieprz Sposób przygotowania: Filet z łososia dokładnie oczyścić z resztek ości, umyć, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ostrożnie przeciąć…

Kurczak nadziewany pychotka

 

Składniki:

  • 1 kurczak o wodze około 2 kg
  • 1 mały kalafior
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • kilka małych marchewek
  • kiełki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 15 dag wieprzowiny
  • 10 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 gruby naleśnik
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 4 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • natki pietruszki
  • masło
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny

Sos pieczarkowy

  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag śmietany
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz