Składniki : puszka czerwonej fasolki puszka ananasów 2 małe jabłuszka – 1/5 dobrego ketchupu 8-10 ugotowanych pieczarek 1/4 dobrego majonezu szczypta ostrej papryczki w proszku 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli i białego pieprzu Sposób przyrządzenia : Do miski wsypać fasolkę i pokrojone w drobną kostkę ananasy. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Pieczarki obrać…
Tag: Wielkanoc
Chleb
Chlebki pita – krok po kroku
by Iza • • 1 Comment
Składniki: 1 kg maki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka drożdży około 650 ml ciepłej wody Sposób przyrządzenia: Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka…
Ryby
Ryba maślana z szynką
by Teresa • • 4 komentarze
Składniki: ½ kg filet z ryby masłowej 10 dkg szynki 2 jajka 1 cytryna bułka tarta olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybą przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim paseczki szynki, wyjąć, odsrawić w ciepłe miejsce. Filet rybny panierować w bułce i jajku, usmażyć na…
Panga
Panga zapiekana z serem
by Teresa • • 3 komentarze
Składniki: 25 dkg filetów z pangi ½ szklanki tartego sera 1 jajko buła tarta masło natka zielonej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę zemleć w maszynce do mięsa. Do masy rybnej dodać ser tarty, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić do smaku. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, włożyć weń masę serowo rybną. Zapiec…
Zakąski
Paluszki krabowe pikantne
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: paluszki krabowe orzechy pistacjowe tarty żółty ser sos tabasco papryka ostra w proszku jajko oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe umyć i wysuszyć. Orzechy wyprażyć na patelni, drobno posiekać nożem. Jajko rozkłócić z dodatkiem kilku kropli sosu tabasco. Tarty ser wymieszać dokładnie z posiekanymi orzechami. Każdy paluszek krabowy moczyć w jajku i panierować…