Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: węgorz

Duszony węgorz w śmietanowym sosie

Składniki: 1 kg węgorza 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki posiekanego koperku cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie węgorza odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…

Fusilli z sosem i węgorzem

Składniki: 1 pęczek trybuli 1 cebula 1 łyżka masła 25- ml śmietany sól pieprz 200 g wędzonego węgorza 300 g makaronu fusilli Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę po czym wlać śmietanę i trzymać na małym ogni aż stanie się gęsta i aksamitna. Wówczas włożyć do sosu kawałki węgorza oraz listki trybuli. Delikatnie…

Sos śmietanowy z kawałkami węgorza

Składniki: 1 pęczek trybuli 1 cebula 1 łyżka masła 25- ml śmietany sól pieprz 200 g wędzonego węgorza Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę po czym wlać śmietanę i trzymać na małym ogni aż stanie się gęsta i aksamitna. Wówczas włożyć do sosu kawałki węgorza oraz listki trybuli. Delikatnie wymieszać i doprawić do…

Węgorz duszony w piwie

Składniki: 1 kg węgorza 1 l piwa jasnego żółtko 70 g masła mąką sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Węgorza pokroić na dzwonka, które obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym oprószyć do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalać rybę piwem, dodać posiekaną natkę pietruszki i trzymać na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie…

Zapiekany węgorz Marysi

Składniki: • 1 kg węgorza • włoszczyzna • korzenie • cebula • 1 szkl. białego wytrawnego wina • łyżka masła • łyżeczka mąki • ½ cytryny • 2 żółtka • 250 g makaronu • 2 łyżki startego żółtego sera • łyżka masła Sposób wykonania: Węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą. Następnie włoszczyznę, cebulę, korzenie…