Składniki: 1 kg węgorza ¾ l jasnego piwa 2 cebule 2 goździki 1 łyżka skórki z cytryny 1 kieliszek porto 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Węgorza oczyścić, usuwając skórę po czym pokroić go na dzwonka. Oprószyć je solą i przełożyć do rondelka. Dodać goździki, skórkę z…
Tag: węgorz
Listy
Węgorz w sosie koperkowym Konrada
by Konrad Kamiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza ¾ l jasnego piwa 2 cebule 2 goździki 1 łyżka skórki z cytryny 1 kieliszek porto 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sprawionego węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą po czym przełożyć do rondelka i zalać je piwem. Dodać jeszcze goździki, porto,…
Listy
Gulasz z węgorza na ostro
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza 100 ml oliwy z oliwek 200 g cebuli 2 ostre papryczki 2 łyżki pasty pomidorowej 100 ml octu winnego 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać papryczki chili oraz dzwonka węgorza. Całość oprószyć solą i…
Listy
Węgorz
by Beata Nowak • • 0 Comments
Węgorz to dwuśrodowiskowa ryba z rodziny węgorzowatych. Żywi się fauną denną i rybami. Samice dorastają do długości 2 m i wagi 10 kg, samce są znacznie mniejsze. Sprawiając węgorza należy uważać na toksyczne właściwości krwi tej ryby. Zawiera ona ichtiotoksyny które na organizm człowieka oddziaływają podobnie jak jad węża. Toksyna ta traci swoje właściwości po…
Listy
Szaszłyki z węgorza
by Edward Molski • • 0 Comments
Składniki: 80 dag węgorza 4 kromki chleba sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego węgorza pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Następnie cebulę pokroić na plastry a chleb w kostkę. Nabijać na przemian na patyczki od szaszłyków. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.