Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Kalafior na sposób marokański

Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ szklanki oliwy 2 łyżki soku cytrynowego 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić obcinając trzon i duże zielone liście. Możemy…

Fasolka szparagowa na sposób francuski

Składniki: 1,5 kg oczyszczonej fasolki szparagowej 2 łyżki japońskiego sosu Teriyaki 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku cytrynowego 2 – 4 plastrów bekonu ½ szklanki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki ½ szklanki pokrojonej w pół plasterki cebuli ½ szklanki orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać dokładnie sos, miód i masło. W…

Bigos wegetariański

Składniki: słoik kiszonej kapusty pół białej świeżej kapusty soja – kostka albo cos podobnego (paczka) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 40 dkg pieczarek śliwki suszone pół słoiczka koncentratu pomidorowego sos sojowy olej przyprawy: vegeta, majeranek, po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca, trzy listki laurowe, pieprz, ew. ostra papryka Sposób wykonania: Po pierwsze: Nastawiamy…

Tofu z warzywami

Składniki: 250g tofu 8 łyżek sosu sojowego 4 łyżki sosu słodko kwaśnego ze słoika pęczek dymki 2 papryki czerwone 4 małe marchewki 350g kawałków ananasa z puszki 150g kiełków sojowych 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 5 łyżek octu z sherry Sposób przyrządzenia: Tofu pokroić w kostkę i polać marynatą…