Składniki: 1 podzielony na różyczki kalafior 1 łyżka wody 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 1 łyżeczka oleju ½ łyżeczki cukru sól do smaku 1/3 szklanki tartego sera cheddar Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać. W rondlu wymieszać kalafior, wodę, wino, olej bazylię, sól i cukier, gotować pod przykryciem na małym ogniu…
Tag: wegetariańskie
Listy
Kalafior zapieczony z parmezanem i octem balsamicznym
by Bartek Gnatowski • • 0 Comments
Listy
Kalafiory z jajkami
by Małgorzata Zduniak • • 0 Comments
Składniki: 2 kalafiory / mogą być mrożone/ 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże kalafiory oczyścić wrzucić do garnka z osolona woda, dodać łyżkę cukru. Gotować kilka minut w odkrytym naczyniu aż odpowiednio zmięknie. Ugotowane na twardo jajka drobniutko…
Listy
Potrawka z kaszy jęczmiennej
by Amelia Sędziak • • 0 Comments
Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki mleka 5 jajek ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca ½ szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, ugotować na mleku, dodać masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać kaszę, opłukane rodzynki, posiekane orzechy i olejek migdałowy. Z białek ubić na sztywno…
Listy
Zapieczone grzyby
by karolina • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kapeluszy pieczarek 1 cebula 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić kilka minut mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje. Do duszących…