Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku 5 dkg oliwek bez pestek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojony czosnek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, nałożyć doń ziemniaki i wiórka…
Tag: wegetarianizm
Wegetariańskie
Kotleciki z młodej kapusty i sera
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg kapusty 2 łyżki śmietany 10 dkg tartego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia: Sposób przyrządzenia : Kapustę posiekać cienko w krótkie odcinki. W rondlu zalać kapustę wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, schłodzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować z masy nieduże kotleciki, smażyć na…
Wegetariańskie
Makarom z cukinią
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg makaronu rurki 3 młode cukinie 2 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany sól, pieprz 1 łyżka tartego ostrego sera – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć osuszyć, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać cukinię, smażyć powoli. Gdy cukinia zmięknie,…
Wegetariańskie
Fasolka szparagowa z pomidorami i orzechami
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: fasolka szparagowa pomidory koktajlowe orzechy nerkowce klarowane masło Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną i umytą fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, Gdy będzie miękka dolać do rondla zimnej wody wtedy fasolka zachowa kolor, odcedzić, wysuszyć. W dużej patelni rozgrzać odpowiednią ilość masła, dodać orzechy, smażyć kilka minut mieszając, dodać fasolkę i pokrojone na połówki pomidory koktajlowe…
Wegetariańskie
Młoda kapusta z galuszkami
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 1 młoda kapusta 1 marchewka 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki masła sól, pieprz sok z cytryny – opcjonalnie Galuszki: 1 jajka 2/3 szklanki wody mąka pszenna sól Sposób przyrządzenia: Kapustę posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu zalać wodą kapustę i marchewkę, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 –…