Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Dyniowe przysmaki (7)

Polecam wszystkim potrawy z nieco zapomnianej dyni. Przy okazji chcę nadmienić, że dynia jest bogatym źródłem między innymi betakarotenu ( antyutleniacz, który spowolnia tempo starzenia się ), błonnika ( reguluje procesy trawienne i wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki ), a także wielu cennych minerałów i witamin ( sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy B i C oraz kwas foliowy ). Z dyni można przygotować niezwykłe zupy, zapiekanki, placki, surówki, a także przetwory. Wykorzystajmy to!

Krokiety ze szpinakiem

Składniki Ciasto: ½ l mleka sól mąka jajko zioła prowansalskie olej do smażenia Farsz: szpinak mrożony (opakowanie) 300 g żółtego sera 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy Panierka: jajko bułka tarta lub otręby owsiane masło do smażenia Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy mieszając dodając tyle mąki by było średnio gęste , smażymy na…

Bakłażany z młodymi ziemniaczkami w sosie czosnkowym

Składniki: 2 jędrne bakłażany oliwa z oliwek sól 4 młode ziemniaki 4 ząbki czosnku pieprz 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1cm. i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się zrumienia. Ziemniaki umyć,…

Kotlety cukiniowe z miętą

Składniki: 2 młode cukinie 1/2 szklanki tartej bułki 2 jajka po łyżeczce natki i świeżej mięty sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na sitku na 1/2 godziny. Odcisnąć sok i włożyć do salaterki. Wymieszać z tartą bułką, jajkami i przyprawami.…

Bigosik z dyni po grecku

Składniki: pół małej dyni 2 cebule 5 pomidorów średni seler por łyżka mąki pieprz, ziele angielskie, sól 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Obraną dynie pokroić w drobne kwadraciki, oprószyć mąką i obsmażyć na połowie oleju. Obraną marchewkę i selera zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce. Cebulę i pora obrać, opłukać i pokroić w koła. Warzywa poddusić…