Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędliny

Szynka wędzona gotowana

Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potem przewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbując widelcem; jeżeli skóra miękka i nie odchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć. Skórę zdjąć, szynkę posmarować gęsto bulionem i wstawić na chwilę w piec, żeby obeschła. Można ją też obsypać po wierzchu grubym pieprzem i ubrać goździkami lub chrzanem, nakrajać do połowy w duże plastry, złożyć tak, żeby została w całości i dać ciepłą na stół. Podać do niej musztardę lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem. Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo ją bulionem oblakierować, nakrajać, złożyć w całość, w środku zrobić rozetę z galarety gotowanej, półmisek również ubrać galaretą i zieloną pietruszką, a kość owinąć elegancko papierem. Szynka, podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej się nie wyjmuje z rosołu, w którym się gotowała, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem.


Szynka pieczona

 

Składniki:

• 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki płynnego miodu
• 15 goździków
• łyżeczka pieprzu
 

 

marynata:
• 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
• 3 cebule
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka jagód jałowca
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
• cytryna
• łyżka cukru

Pieczona szynka po staropolsku

 

Składniki:

• 1,5 – 2 kg surowej szynki
• 3 – 4 kromki czerstwego chleba razowego
• 15 goździków
• 1/2 laski cynamonu
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 1,5 łyżki soli
 

 

bejca:
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 0,7 l czerwonego wytrawnego wina

Pasztet wyborny

Składniki:
• 30 dag schabu karkowego (bez kości)
• 30 dag cielęciny (bez kości)
• 30 dag wołowiny (bez kości)
• 30 dag piersi indyka lub królika
• 30 dag wątróbek drobiowych
• 50 dag surowego boczku
• 4 – 5 suszonychj grzybów
• 3 cebule średniej wielkości
• 6 jej
• 2 listki laurowe
• 8 – 10 ziaren ziela angielskiego
• łyżeczka vegety
• łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
• bułka tarta
• tłuszcz do nasmarowania formy
• sól, pieprz