Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędliny

Sałatka Maribo*

Składniki: główka sałaty pęczek rzodkiewki 3 grubsze plastry szynki 20 dag żółtego sera 5 jajek pęczek szczypiorku Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na małe cząstki ,umytą rzodkiewkę w plasterki,szynkę i ser w kostkę,jajka w ósemki,posypać pokrojonym szczypiorkiem. Sos:majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskęczosnkiem.Wymieszacz sałatką,doprawić do smaku solą…

Solenie i przyrządzanie szynek

 Wybierając szynkę do solenia, trzeba uważać, aby była okrągła, gruba a nie płaska, z młodego i niezbyt tłustego wieprza. Najlepsze są średniej wielkości 5-7 kilo. Na taką dużą szynkę proporcja 30 deka soli, wprzód sprażonej na patelni, 2 deka saletry w proszku, cztery deka miałkiego cukru, dwie łyżki potłuczonej kolendry, kilkanaście ziarnek pieprzu angielskiego i gwoździków; wszystko to wymieszać razem i nacierać dobrze ze wszystkich stron szynkę z wierzchu i w środku od kości póki wszystka sól nie wnijdzie. Potem ułożyć ją w dużej kamiennej misce lub w drewnianej wanience tak ciasno aby mięso do ścian przylegało* obłożyć ją z wierzchu kilkoma bobkowymi liśćmi, przyłożyć drewnianym denkiem, przycisnąć kamieniem, postawić w kuchni na 24 godziny. Potem wynieść ją do chłodnego lecz niezbyt zimnego miejsca i przynajmniej co drugi dzień przewracać na drugą stronę, polewając z wierzchu utworzonym sokiem. Po trzech tygodniach szynka jest gotowa; trzeba ją oskrobać czysto z korzeni (nie można płukać bo przy dłuższemu trzymaniu szynka się łatwo psuje) i dać do uwędzenia.

Kiszka pasztetowa (wątrobiana)

Surową wątrobę wieprzową wyżyłować i przekręciwszy parę razy na maszynce, przetasować przez druciane sito. Potem posolić, popieprzyć, dodać trochę muszkatołowej gaiki i angielskiego pieprzu, wymieszać z 20 dkg. ugotowanej słoniny pokrajanej w drobną kostką z całą cebulą usiekaną drobno i zasmażoną, z dwoma czubatymi łyżkami szmalcu, wlać kwaterkę tłustego rosołu i wbić pięć całych jaj.…

Jambalaya z krewetkami

Składniki: • 35 dag mrożonych krewetek • 25 dag gotowanej szynki • zielona papryka • czerwona papryka • cebula • 2 ząbki czosnku • puszka pomidorów w zalewie • szklanka ryżu długoziarnistego • 3 szklanki gorącego bulionu instant • 2 łyżki oleju • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku • 1/2 liścia laurowego • łyżeczka sosu sojowego…