Składniki: 1i1/2 kg. wieprzowiny bez kości 15dag.żółtego sera 20dag.suszonych moreli 2 marchewki szklanka soku pomarańczowego olej kilka listków szałwii ziele angielskie sól pieprz papryka mielona Przygotowanie: Mięso rozkroić na płat grubości1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wetrzeć w mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Morele namoczyć. Ser pokroić na plasterki. Ser ,morele…
Tag: wędliny
Listy
Biała kiełbasa w piwie
by Iga Iwaniec • • 0 Comments
Listy
Szynka z oliwkami pieczona Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg szynki ½ kg warzyw 2 duże cebule 1 ½ szklanki zielonych oliwek konserwowych 1 ½ łyżki przyprawy do mielonego mięsa olej zielona pietruszka, sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Na patelni z mocno rozgrzanym olejem podsmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oliwki, wymieszać. Mięso przeciąć w…
Listy
Biała kiełbasa w winie
by Gośka Zyśk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kiełbasy 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl czarnych oliwek 1 łyżka pokrojonego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Kiełbaski obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie wlać wino i dodać jeszcze miód oraz rozmaryn. Trzymać na małym ogniu do momentu aż wino wyparuje. Wówczas dodać jeszcze oliwki…
Listy
Pasta z szynki z koperkiem i rzeżuchą
by Danuta Baryła • • 0 Comments
Składniki: 10 dag szynki 2 dag masła 1-2 łyżeczki musztardy łyżka koperku łyżka rzeżuchy sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę pokroić w kosteczkę i dodać ją do masła. Wrzucić jeszcze posiekany koperek i rzeżuchę oraz łyżeczkę musztardy. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.