Składniki: 750 g frankfuterów 200 g ryżu 1 ½ l osolonego wrzątku 4 szalotki 60 g masła 6 łyżek sosu paprykowego pieprzowego 250 ml śmietany wymieszanej z 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ryż ugotować w wodzie na miękko. W między czasie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym…
Tag: wędlina
Wędliny
Kiełbaski w chrupiącej słonince
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 6 kiełbasek wieprzowych 6 plasterków słoniny oliwa do smażenia 1 cebula 1 marchew 1 łyżeczka ziół 2 łyżki ketchupu sól pieprz 120 ml wody Sposób wykonania: Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem słoniny i przełożyć je na patelnie z rozgrzaną oliwą. Trzymać na ogniu do momentu, aż słonina stanie sie chrupka, wówczas przełożyć kiełbaski do naczynia…
Wędliny
Kiełbaski na puree ziemniaczanym
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 8-10 kiełbasek 1 kg ziemniaków 2 l osolonego wrzątku 30 g masła 120 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach po czym smażyć je we własnym tłuszczu na średnim ogniu. W między czasie ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować, wówczas je rozgnieść i dodać do nich mleko…
Sałatki z kurczakiem
Sałatka z kurczaka z selerem, korniszonami i szynką
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 1 seler 5 korniszonów 100 g sera gruyer 1 plaster gotowanej szynki o wadze 100 g sól pieprz ½ cytryny 250 ml majonezu 1 kurcze gotowane w rosole Sposób wykonania: Korniszony pokroić w słupki, ser w paski, szynkę w kostkę a seler na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, skropić oliwą, sokiem z cytryny…
Wędliny
Pieczone kiełbaski w cieście
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: kilogram kiełbasek 1-2 opakowanie cienkiego ciasta jajko Sposób wykonania: Z kiełbasek zdjąć skórę po czym doprawić je do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Następnie uformować kiełbaski o średnicy 5 cm i pociąć je na 5 cm kawałki. Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty w które zawiniemy kiełbaski. Każdy owinięty kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do…