Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 25 dkg wątróbki z drobiu
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- kasza manna ( do zagęszczenia farszu)
- sól, pieprz
Skład: 30 dag wątróbki drobiowej 15 dag podgardla wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy1 ziarno ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podgardle z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić z błon. Włożyć do garnka z duszącym się podgardlem. Podgrzewać chwilę, by wątróbka utraciła krwisty kolor. Następnie podgardle, wątróbkę, łyżeczkę…
Skład: 500g wątróbki drobiowej 2 plastry ananasa 2 jabłka 2 gruszki olej lub margaryna Sól, pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę wymyć, osuszyć podzielić na mniejsze części. Owoce obrać, pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim wątróbkę. Po usmażeniu wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Owoce przesmażyć na pozostałym…