Składniki: 1 szkl pęczaku ½ kg mrożonej słodkiej kukurydzy 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szkl posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, bazylia, oregano sól pieprz Sposób wykonania: Pęczak ugotować w osolonej wodzie. W między czasie na rozgrzanej patelni smażyć kukurydzę około…
Tag: warzywne
Listy
Słodka biała sałatka
by Janusz Żebrowski • • 0 Comments
Składniki: 4 główki cykorii 1 szkl posiekanego korzenia jicama 1 cebula sok z ½ cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka koncentratu soku pomarańczowego sól pieprz wiórki Asiago Sposób wykonania: Cykorię pokroić na centymetrowe kawałki, cebulę pokroić w cienkie krążki. Razem wymieszać, dodając korzeń jicama. Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz koncentratem…
Listy
Letnia sałatka warzywna
by Halina Szczygieł • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty 1 marchewka 125 g groszku 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona 12 strączków zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 2 kolby kukurydzy ½ łyżeczki cukru ¼ szkl octu jabłkowego 1 łyżka oleju roślinnego szczypta nasion selera sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować. Następnie cebulę, fasolkę, paprykę, groszek i marchewkę również drobno…
Listy
Sałatka grzybowa z pomidorami i papryką
by Danuta Janus • • 0 Comments
Składniki: 300 g grzybów ½ szkl oliwy 120 g fasolki szparagowej 200 g szparagów 150 g pomidorów 150 g papryki 150 g ogórków główka sałaty sok z cytryny natka pietruszki cukier sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oprószyć solą oraz pieprzem, pokroić i poddusić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. W między czasie pokrojone…
Listy
Zimowa sałatka z fasolki
by Ula Szymczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek rukwi wodnej 2 główki cykorii 1 czerwona cebula 250 g zielonej fasoli szparagowej Sos: 1/3 szkl octu balsamicznego 1/3 szkl oleju roślinnego 1/3 szkl oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku 125 g sera roquefort sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną cykorię przekroić w poprzek na 3 części, cebulę na krążki, rukiew na…