Składniki:
- 1 pęczek rukwi wodnej
- 2 główki cykorii
- 1 czerwona cebula
- 250 g zielonej fasoli szparagowej
Sos:
- 1/3 szkl octu balsamicznego
- 1/3 szkl oleju roślinnego
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 125 g sera roquefort
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną cykorię przekroić w poprzek na 3 części, cebulę na krążki, rukiew na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie w osolonej wodzie gotować fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki (około 5minut) po czym przełożyć do pozostałych składników.
Oliwę wymieszać z olejem, octem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Na koniec dodać do sosu pokruszony ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.