Składniki: 700 g młodych marchewek 50 ml oliwy z oliwek 425 ml wytrawnego białego wina 1 łyżka greckiego miodu 2 łodyżki tymianku 6 łodyżek natki pietruszki 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry sól pieprz posiekane zioła Sposób wykonania; Marchewkę pokroić w słupki i przełożyć do garnka. Dodać oliwę z oliwek, wino,…
Tag: warzywne
Listy
Serca karczochów z młodym bobem
by Agata Siedlecka • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szalotki 450 g mrożonego bobu 100 ml wody sok z 1 cytryny 400 g serc karczochów z puszki 2 łyżki posiekanego kopru sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bób i dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę oraz sok z cytryny i całość…
Listy
Fasola po grecku
by Sylwia Kubica • • 0 Comments
Składniki: 400 g fasoli cannellini z puszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 425 ml wywar z warzyw 1 liść laurowy 2 gałązki oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z 1 cytryny 1 czerwona cebula 25 g połówek czarnych oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Do fasoli dodać oliwę oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość wymieszać…
Listy
Brukiew z miodem i orzechami
by Kinga Noga • • 0 Comments
Składniki: 700 g brukwi 50 g masła 150 g miodu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Obrana brukiew pokroić w kostkę po czym przesypać ją do naczynia żaroodpornego. Posypać ją wiórkami masła oraz podlać odrobią wody. Dusić w piekarniku pod przykryciem. Gdy będzie na wpół miękka wówczas polewamy ją jeszcze miodem. Natomiast orzechy zarumienić…
Listy
Maniok z czosnkiem
by Natasza Łapińska • • 0 Comments
Składniki: 700 g bulw manioku ½ łyżeczki soli 2 ½ łyżki soku z limonki ¼ szkl oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych ziół Sposób wykonania; Maniok obrać i pokroić w kostkę. Zalać go wodą z dodatkiem soli i ½ łyżeczki soku z limonki i gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym…