Składniki:
- 700 g młodych marchewek
- 50 ml oliwy z oliwek
- 425 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka greckiego miodu
- 2 łodyżki tymianku
- 6 łodyżek natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren kolendry
- sól
- pieprz
- posiekane zioła
Sposób wykonania;
Marchewkę pokroić w słupki i przełożyć do garnka.
Dodać oliwę z oliwek, wino, miód, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek oraz kolendrę.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dusić bez przykrycia około 20 minut.
Po tym czasie marchewki wyjąc a sos gotować od aż odparuje połowa płynu.
Następnie wywar polać marchewki a po ostygnięciu wstawić całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.