Składniki: ziemniak ½ szkl wody ½ szkl mleka zagęszczonego łyżeczka stopionego masła łyżeczka cebuli granulowanej łyżeczka sproszkowanego bulionu 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania; Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać mleko, masło, cebulę, bulion oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować do…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Fritatta
by Adam Dziura • • 0 Comments
Składniki: 100 g suszonych pomidorów 250 g suszonego makaronu 3 łyżki gotowego Pesto 4 jajka ½ szkl mleka listki bazylii starty parmezan Sposób wykonania: Do wrzącej wody wrzucic makaron oraz pomidory i gotować około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i ponownie przełożyć do garnka. Dodać do niego pesto i dokładnie wymieszać. Następnie dodać…
Porady i Ciekawostki
Ziemniaki i botwina
by Wanda Dziura • • 0 Comments
Składniki: 1 kg botwiny 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej papryki słoik sosu pomidorowego łyżeczka bazylii ½ łyżeczki oregano sól pieprz starty parmezan Sposób wykonania: Botwinę posiekać, zalać woda i gotować około 8 minut po czym odcedzić i odstawić na bok. Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wrzątkiem…
Porady i Ciekawostki
Mocny wywar z cielęciny
by Kornelia Łukaszewicz • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Zupa z groszku z miętą
by Milena Krasowska • • 0 Comments
Składniki: 600 g mrożonego groszku 2 szkl wody 1 l bulionu z kury sok z 1 cytryny cebula ząbek czosnku sól pieprz garść lisiaków mięty ¼ szkl jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Groszek zalać 2 litrami wody i podgotować około 2 minut. Po tym czasie go odcedzić i zmiksować go na gładkie puree. Następnie wywar z…