Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Brukselka w pomidorowym sosie

Składniki: 60 dag brukselki 60 dag pomidorów 1 cebula ½ łyżki pikantnego ketchupu 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Brukselkę ugotować  w osolonym i ocukrzonym wrzątku. W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić na cząstki.…

Pieczone pomidory z rozmarynem i czosnkiem

Składniki: 6 pomidorów ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym lekko naciąć na krzyż przy ogonku. Delikatnie rozszerzyć nacięcie, które posmarować olejem. Następnie włożyć  w nie rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek oraz posypać solą…

Domowa ćwikła Natalii

Składniki: 1 kg buraków 5 łyżek startego chrzanu 1 kieliszek czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny sól cukier Sposób wykonania: Buraki ugotować  w osolonej i ocukrzonej wodzie. Wówczas je odcedzić a gdy ostygną obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do buraków, starty chrzan i kieliszek wina. Całość dokładnie wymieszać i…

Modra kapusta z jabłkami i rodzynkami

Składniki: ½ kg czerwonej kapusty 1 winne jabłko garść rodzynków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę obrać z zewnętrznych liści po czym drobno ją poszatkować. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę. Podlać odrobiną gorącej wody…