Składniki: 60 dag brukselki 60 dag pomidorów 1 cebula ½ łyżki pikantnego ketchupu 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Brukselkę ugotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku. W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić na cząstki.…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Pieczone pomidory z rozmarynem i czosnkiem
by Bożena Kułakowska • • 0 Comments
Składniki: 6 pomidorów ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym lekko naciąć na krzyż przy ogonku. Delikatnie rozszerzyć nacięcie, które posmarować olejem. Następnie włożyć w nie rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek oraz posypać solą…
Porady i Ciekawostki
Domowa ćwikła Natalii
by Natalia Fortuna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 5 łyżek startego chrzanu 1 kieliszek czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny sól cukier Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Wówczas je odcedzić a gdy ostygną obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do buraków, starty chrzan i kieliszek wina. Całość dokładnie wymieszać i…
Porady i Ciekawostki
Kotlety z grochu w panierce
by Wiktoria Piskorska • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Modra kapusta z jabłkami i rodzynkami
by Oliwia Pankowska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg czerwonej kapusty 1 winne jabłko garść rodzynków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę obrać z zewnętrznych liści po czym drobno ją poszatkować. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę. Podlać odrobiną gorącej wody…