Składniki:
- 25 dag grochu
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 5 dag wędzonki
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczył z dodatkiem kostki bulionowej.
Wówczas groch odcedzić a powstałym bulionie namoczyć bułkę.
Odcisnąć ją z nadmiaru płynu i dodać do grochu.
Dodać jeszcze ząbek czosnku i całość dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Natomiast pokrojony boczek przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Przesmażyć na nim posiekana cebulę po czym całość dodać do grochu.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na koniec wbić jeszcze surowe jajko.
Z powstałej masy formować małe kotlety, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoto.