Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z grochu w panierce

 

Składniki:

 

  • 25 dag grochu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić  na noc.
Następnego dnia ugotować  w tej samej wodzie w której się moczył z dodatkiem kostki bulionowej.
Wówczas groch odcedzić a powstałym bulionie namoczyć bułkę.
Odcisnąć ją z nadmiaru płynu i dodać do grochu.
Dodać jeszcze ząbek czosnku i całość dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Natomiast pokrojony boczek przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Przesmażyć na nim posiekana cebulę po czym całość dodać do grochu.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na koniec wbić jeszcze surowe jajko.
Z powstałej masy formować małe kotlety, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *