Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brukselka w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 60 dag brukselki
  • 60 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:
Brukselkę ugotować  w osolonym i ocukrzonym wrzątku.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie na rozgrzanym maśle i oleju przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Dodać ketchup i doprawić do smaku solą, pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym oraz rozmarynem.
Całość dokładnie wymieszać i a koniec dodać jeszcze odcedzoną w wody brukselkę.
Dusić ostanie kilka minut a przed podanie posypać jeszcze startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *