Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Cebuli glazurowane, smażone

Składniki: 50 dkg małych cebulek 4 łyżki oleju 1 łyżka cukru ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać wrzątkiem, blanszować 1 minutę, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier, smażyć mieszając aż cebulki staną się szkliste. Tak przygotowane cebulki  przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem, dusić aż płyn odparuje. Podawać jako…

Cebula zapiekana z ryżem i pomidorami

Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki ryżu 6 pomidorów 6 jaj 2 szklanki mleka 15 dkg tartego żółtego sera olej sól, pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać ryż, dokładnie wymieszać , dodać obrane, pokrojone drobno pomidory, podlać…

Ziemniaki zapiekane z plastrami wędzonego łososia

Składniki: 50 dkg ziemniaków 25 dkg wędzonego łososia w plastrach 1 cytryna 5 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wypłukać, obsączyć, pokroić w plastry. Plastry łososie pokroić na kawałki odpowiadające wielkością plastrom ziemniaków. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem, na każdym plastrze położyć wędzonego łososia, posypać…

Ziemniaki faszerowane wędzoną rybą

Składniki: 10 ziemniaków 50 dkg wędzonych filetów z łososia lub innej ryby 2 cebule 2 jajka 4 łyżki śmietany posiekany koperek sok cytrynowy olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, ugotować. Ugotowane ziemniaki schłodzić, ściąć wierzchołki, łyżeczką ostrożnie wydrążyć środek.  Filety rybne pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kostkę cebulę,…

Ziemniaki zapiekane z serem Bereniki

Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 1 ½ szklanki śmietany 10 dkg masła 35 dkg żółtego ostrego utartego sera ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować żaroodporne natłuszczone naczynie. Masę ziemniaczaną rozetrzeć z masłem i połową śmietany, wyłożyć na półmisek, polać pozostałą…