Składniki: 2 duże pory/biała część/ 2 kwaśne jabłka 1 duży zielony ogórek sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ulubiony sos majonezowy Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, umyć, przeciąć wzdłuż przez pół, poszatkować w półkrążki , jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ogórka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić…
Tag: warzywna
Listy
Surówka z jabłek i cebuli
by Ewa Ciesielska • • 0 Comments
Składniki: 3 średnie cebule 2 duże kwaśne jabłka ½ szklanki śmietany 1 łyżka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z musztardą, przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w…
Listy
Surówka z kiszonej kapusty z buraczkami
by Agnieszka Chojnacka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 średnie buraki 3 łyżki oliwy z oliwek cukier, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 3 łyżki przegotowanej wody, odcisnąć sok przez sitko. Kapustę wymieszać z obraną i pokrojoną w kostkę cebulką. Sokiem z buraczków zabarwić…
Listy
Surówka z białej kapusty mieszana
by Alicja Szczepaniak • • 0 Comments
Składniki: 1 mała biała kapusta 1 duża marchewka 1 por /biała część/ 2 świeżo ukiszone ogórki 1 duże kwaśne jabłko 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki ostrej musztardy sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Marchewkę , jabłko umyć, obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.…
Listy
Surówka z białej kapusty w zaprawie pomidorowej
by Maria Tomczak • • 0 Comments
Składniki: 1 średnia biała kapusta 2 średnie cebule 1 mały przecier pomidorowy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ½ pęczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek , przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Kapustę oczyścić, poszatkować i osolić, połączyć z uprzednio obraną…