Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w śmietanie

Ryba zapiekana z pieczarkami.

Składniki: 1kg ryb lub 60 dag filetów rybnych 1/2 szklanki śmietany 5 dag sera gouda lub tylżyckiego 4 dag tłuszczu do pieczenia 10 dag pieczarek 2 dag tłuszczu sól, pieprz 10 dag cebuli Sposób przyrządzenia: 1. Ryby osolić, ułożyć na żaroodpornym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika. 2. Pieczarki cienko poszatkować…

Ryba po olsztyńsku.

Składniki: 80 dag morszczuka, mintaja lub dorsza 25 dag pieczarek szklanka śmietany pół szklanki oleju łyżka mąki, 2 cebule, łyżka margaryny, natka pietruszki jarzynka lub vegeta, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki (dzwonka), oprószyć jarzynką, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju , dodając pod koniec cebulę pokrojoną w talarki.…

Comber sarni ze śmietaną.

Zamarynowany w rosole comber sarni wyżyłować, posolić, naszpikować słoniną i piec w piecu przez 2 godziny, polewając z początku masłem, a gdy już nawpół upieczony, kwaśną śmietaną zmieszaną z sosem z pod combra. Na kwadrans przed wydaniem obsypać go lekko mąką, polać jeszcze kilka razy i wydać tak samo pokrajany ugarnirowany jak poprzedni. Na podstawie…

Królik w śmietanie

Skład: tuszka królika oliwa cebula czosnek ½ szklanki dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika wypłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać do piekącego się królika Po kilkunastu minutach podlać wodą, po…

Karasie w śmietanie

Składniki: 1 kg karasi, 1 cebula, 3/4 szklanki śmietany, przyprawy (sól, pieprz), kostka przyprawy do zup, mąka do panierowania, masło do smażenia, pół pęczka koperku Sposób przyrządzenia: Karasie oskrobać z łusek i mulistego nalotu, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka (jeśli małe – tylko odrzucić głowy), oprószyć solą i pieprzem, obłożyć…