Składniki:
1 kg karasi, 1 cebula, 3/4 szklanki śmietany, przyprawy (sól, pieprz), kostka przyprawy do zup, mąka do panierowania, masło do smażenia, pół pęczka koperku
Sposób przyrządzenia: Karasie oskrobać z łusek i mulistego nalotu, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka (jeśli małe – tylko odrzucić głowy), oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą pokrajaną w cienkie krążki, przykryć, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Usunąć cebulę, dzwonka oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym maśle (Uważając przy tym aby masła nie spalić) na rumiano ze wszystkich stron. Usmażone karasie ułożyć w rondelku, zalać 1 szklanką wody z rozpuszczoną w niej przyprawą do zup, dusić na małym ogniu ok. 25 min. Następnie rozetrzeć dokładnie śmietanę z 1 łyżką mąki i zalać tym karasie. Dusić 5 min. Zasypać usiekaną połową pęczka koperku i poddusić jeszcze 5 min.
Sposób podania: Potrawę podajemy na stół w tym samym rondlu, w którym karasie były duszone. Odkrywamy rondel bezpośrednio przed nakładaniem porcji. Zapach, który wtedy uderzy w biesiadników może wywołać u nich głęboki szok. Karasie w śmietanie, choć ościste, uważane były zawsze przez smakoszy za najlepsze danie z ryb.