Składniki:
1 kg mało ościstej ryby, np. flądra, sandacz, dorsz itp., 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 1/2 szklanki suszonych grzybów, szklanka śmietany, przyprawy (sól, pieprz), mąka do panierowania, olej do smażenia, pół pęczka natki pietruszki
Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, oprószyć solą, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Umyć i namoczyć suszone grzyby. Obrać i ugotować 1 kg ziemniaków (nie rozgotowywać!). Oprószyć rybę mąką, obrumienić krótko na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Osobno ugotować grzyby do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyły. Podsmażyć cebulę pokrajaną w krążki do zeszklenia. Ognioodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę usmażonej ryby, na niej warstwę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w grube plastry, na nich warstwę podsmażonej cebuli, na wierzchu warstwę pokrajanych w paski, ugotowanych grzybów. Wszystkie warstwy posypać lekko pieprzem. Całość zalać 1 szklanką wywaru od gotowania grzybów. Przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 min. Następnie rozetrzeć dokładnie śmietanę z 1 łyżką mąki, zalać tym potrawę, posypać posiekaną nacią pietruszki. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 min.
Sposób podania: Potrawę podajemy na stół w naczyniu żaroodpornym, w którym ryba była zapiekana. Odkrywamy naczynie bezpośrednio przed nakładaniem porcji. Potrawa ta smakuje nawet konsumentom nie znoszącym ryb. Jej zaletą jest, że do sporządzenia potrawy można wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki i usmażoną rybę.
1 comment for “Ryba po nelsońsku”