Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba po nelsońsku

Składniki:

1 kg mało ościstej ryby, np. flądra, sandacz, dorsz itp., 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 1/2 szklanki suszonych grzybów, szklanka śmietany, przyprawy (sól, pieprz), mąka do panierowania, olej do smażenia, pół pęczka natki pietruszki

Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, oprószyć solą, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Umyć i namoczyć suszone grzyby. Obrać i ugotować 1 kg ziemniaków (nie rozgotowywać!). Oprószyć rybę mąką, obrumienić krótko na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Osobno ugotować grzyby do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyły. Podsmażyć cebulę pokrajaną w krążki do zeszklenia. Ognioodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę usmażonej ryby, na niej warstwę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w grube plastry, na nich warstwę podsmażonej cebuli, na wierzchu warstwę pokrajanych w paski, ugotowanych grzybów. Wszystkie warstwy posypać lekko pieprzem. Całość zalać 1 szklanką wywaru od gotowania grzybów. Przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 min. Następnie rozetrzeć dokładnie śmietanę z 1 łyżką mąki, zalać tym potrawę, posypać posiekaną nacią pietruszki. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 min.

Sposób podania: Potrawę podajemy na stół w naczyniu żaroodpornym, w którym ryba była zapiekana. Odkrywamy naczynie bezpośrednio przed nakładaniem porcji. Potrawa ta smakuje nawet konsumentom nie znoszącym ryb. Jej zaletą jest, że do sporządzenia potrawy można wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki i usmażoną rybę.

1 comment for “Ryba po nelsońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *