Składniki: • 40 dag jagnięciny bez kości • 2 łyżki oleju • ząbek czosnku • garść roszponki • 10 dag pieczarek • czerwona cebula • żółta papryka • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki sherry • łyżeczka łagodnej musztardy • 4 łyżki oliwy • 3 dag ziaren słonecznika • sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Tag: uroczysty obiad
Biwak
Dzika kaczka w czerwonej kapuście.
by marek • • 1 Comment
Składniki: 1 Krzyżówka (dzika kaczka) lub 2 Cyranki (też dzikie kaczki) lub 1 Cietrzew lub 2 Kuropatwy 1 kg czerwonej kapusty 8 dag tłuszczu 5 dag cebuli 2 dag mąki 250 ml wody Ocet (najlepiej z czerwonego wina) Kieliszek czerwonego wina Kilka ziaren jałowca Sól Cukier Przygotowanie: Po wypatroszeniu nie oprawiamy dalej ptaka tylko wieszamy…
Rosół
Rosół wykwintny.
by Krystyna • • 2 komentarze
Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania zalać świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania, przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód.
Wtedy trzeba ową tłustość starannie zebrać, gdyż jest niestrawną, rosół posolić, włożyć włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w całości, z łupiną pierwej na blasze upieczoną, jeden lub dwa suszone grzybki i nieco kwiatu muszkatołowego. Włoszczyznę kłaść trzeba w miarę ilości mięsa, i tak: na 5 funtów mięsa wystarcza 5 cienkich lub 3 grube korzonki pietruszki, pół selera, 2 pory i 3 marchewki. Kalafiory i kapusta włoska dodają bardzo dobrego smaku; należy je sparzyć i włożyć na godzinę przed wydaniem na stół.
Kładąc w rosół kawałek cielęciny, należy ją poprzednio włożyć w ukrop, zagotować, odlać pierwszą wodę precz i dopiero włożyć w garnek, inaczej rosół zbieleje. Zowie się to blanżerowaniem.
Można także włożyć w rosół dróbka od kaczki lub kury, co bardzo podnosi smak rosołu.
Baranina
Irish stew
by Tinca • • 0 Comments
Proste danie jednogarnkowe Składniki (na cztery porcje): – 500 g jagnięciny, – 200 g cebuli, – 200 g białej kapusty, – 200 g kapusty włoskiej, – 200 g fasolki szparagowej, – 200 g marchewki, – 500 g ziemniaków, – sól, – pieprz, – 1 łyżeczka kminku, – 1,5 filiżanki bulionu, – 2 łyżki masła, –…