Proste danie jednogarnkowe
Składniki (na cztery porcje):
– 500 g jagnięciny,
– 200 g cebuli,
– 200 g białej kapusty,
– 200 g kapusty włoskiej,
– 200 g fasolki szparagowej,
– 200 g marchewki,
– 500 g ziemniaków,
– sól,
– pieprz,
– 1 łyżeczka kminku,
– 1,5 filiżanki bulionu,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kapustę
włoską i białą oczyścić, umyć, pokroić na kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 175° C.
W garnku układać warstwami: ziemniaki, kawałki mięsa, kapustę białą, kapustę włoską,
cebulę, fasolkę i marchew. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, zalać bulionem.
Dodać tyle wody, aby składniki potrawy były przykryte.
Garnek szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Przed podaniem
sprawdzić, czy mięso jest miękkie, dodać masło i posypać pietruszką.