Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka

Udka kurczaka w kokosowej panierce

Składniki: 4 dorodne udka z kurczaka 2 jajka 15 dkg wiórek kokosowych sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut. Jajka wybić do głębokiego talerza, rozmieszać dokładnie. Przygotowane udka zamoczyć w jajku i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 25…

Diabelski kurczak*

Składniki: 1/2 szklanki bulionu z kostki 2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta pieprzu szczypta chilli 2 pomidory 1 słodka papryka szczypta soli 75dag.udek z kurczaka Sposób przyrządzenia: Udka posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Obsmażone udka włożyć do garnka, dodać pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek,…

Frykas z królika z grzybami

Składniki: 4 udka z królika (lub inne części tuszki) 25 dkg szalotki 1 marchewka 1 nieduży korzeń selera 5 gałązek naci pietruszki 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz 1 szklanka białego, wytrawnego wina 25 dkg małych, twardych grzybów 2 żółtka jaj ½ szklanki śmietany sok z 1…

Udka kurczaka w sosie alioli

Składniki: 4 udka kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 cytryna Sos alioli: 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego czosnku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić…