Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule 1 łyżka posiekanego tymianku ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 500 g ziemniaków sól pieprz szczypta posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, cukier oraz tymianek. Trzymać na małym ogniu około 10 minut dość często mieszając. Po tym czasie dodać ocet balsamiczny,…
Tag: tymianek
Listy
Pieczone pieczarki z tymiankiem
by Teresa Panek • • 0 Comments
Składniki: 500 g pieczarek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego tymianku ½ łyżeczki soli szczypta płatków suszonej czerwonej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki Sposób wykonania: Do miseczki przełożyć grzyby, skropić je oliwa z oliwek. Dodać tymianek, sól oraz płatki czerwonej papryki/. Całość dokładnie wymieszać po czym rozłożyć je na blasze. Wstawić…
Listy
Wołowina w piwie z tymiankiem
by Eugeniusz Gajewski • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny bez kości 3 cebule 2 łyżki mąki 4 łyżki masła gałązka suszonego tymianku 2 liście laurowe 0,5 l ciemnego piwa 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka czerstwego octu winnego sól pieprz Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostkę po czym oprószyć go solą, pieprzem oraz mąką i przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego …
Listy
Cielęcina faszerowana twarogiem
by Kaja Sokołowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 50 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranu ½ szl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone…
Listy
Pieczeń cielęca z kawiorem
by Grażyna Zawadzka • • 0 Comments
Składniki: 60 dag cielęciny 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki mąki 1 op śmietany 2 łyżki oliwy 1 cytryna 3 dag kawioru sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wlać ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.…