Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tuńczyk

Tuńczyk w oliwie

Składniki: 759 g świeżego tuńczyka 125 g soli 1 l oliwy z oliwek Sposób wykonania: Tuńczyka pokroić w plastry po czym włożyć je do wrzącej wody. Doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu 1, 30 min. Po tym czasie odsączyć go i ostawić na 12 godzin. Następnie zdjąć z tuńczyka skórkę oraz ości i…

Tuńczyk na liściach sałaty

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki sok z ½ cytryny 6 listków sałaty sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka odsączyć i rozgnieść widelcem po czym dodać do niego posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem ułożyć na…

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki: 1 łyżka gruboziarnistej soli 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 pomidorów 500 g spaghetti 200 g tuńczyka w oliwie sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić pietruszkę oraz posiekany czosnek, dodać jeszcze rozdrobnione pomidory i całość wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu ok.…