Składniki: 350 g szpinaku 30 g masła sól 1 l rosołu wołowego 250 g ryżu 1 jajko biały zmielony sera 6 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Szpinak opłukać po czym wrzucić do rondla i trzymać na ogniu przez kilka minut, wówczas odsączyć go z nadmiaru wody, wówczas posiekać go na duże kawałki. Następnie wrzucić szpinak…
Tag: szpinak
Przekąski
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piecu
by Marta Tomanek • • 0 Comments
Ciasto na naleśniki: 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody szczypta soli Cienkie naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju. Z podanych składników otrzymujemy 10-12 naleśników o średnicy około 20cm. Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka sól, gałka muszkatołowa, pieprz Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić…
Bób
Puree z bobu
by Magdalena • • 0 Comments
Składniki: 300 g suszonego bobu 1 seler 1 ziemniak 2 cebule 6 łyżek oliwy 500g ugotowanego szpinaku czerwona sproszkowana papryka sól Sposób wykonania: Bób namoczyć w wodzie po czym go odsączyć i wrzucić do garnka. Dodać posiekany seler cebule oraz ziemniak. Zalać całość wodą i gotować ok. 2 godzin. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj…
Szpinak
Szpinak z parmezanem
by Marytyna • • 0 Comments
Szpinak
Liście szpinaku z bakaliami
by Barbara NW • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek liści szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Szczypta czerwonej suszonej papryki w płatkach 2 łyżki orzeszków 2 łyżki rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Szpinak zalać niewielka ilością osolonej wody i gotować przez 3 minuty. W między czasie na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek oraz paprykę i trzymać na ogniu, aż…

