Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szpinak

Cebula faszerowana tofu, szpinakiem i pieczarkami

Składniki: 20 dkg tofu 20 dkg pieczarek 15 dkg rozdrobnionego szpinaku 15 dkg tartej bułki 2 łyżki oliwy cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, podobnie pokroić tofu.  Dobrać odpowiednią ilość cebul. Cebulę obrać , ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać…

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem Natalii

Składniki: 70 dkg ziemniaków 8 gałązek selera naciowego ½ opakowania mrożonego szpinaku pęczek zielonej pietruszki 1 duża cebula szklanka śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Gałązki selera naciowego i pietruszkę umyć osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować litr wody, osolić, włożyć cebulę i posiekane liście selera i pietruszki, zagotować, ostudzić i…

Risotto ze szpinakiem Mai

Składniki: 1 cebula nać z 1 selera 1 por 3 łyżki masła 250 g ugotowanego szpinaku 450 g ryżu 1, 25 l rosołu wołowego gałka muszkatołowa 4 łyżki startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Nać selera, cebulę oraz pora posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło. Gdy się obsmażą dodać ryż i trzymać na ogniu…

Szpinak w wersji wegetariańskiej

Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 woreczki ryżu ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 2 szklanki bulionu grzybowego ½ szklanki startego sera oscypka   Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i lekko poddusić na oliwie. Dodać rozmrożony szpinak i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać ryż, dusić,…

Zapiekanka z kopytkami i szpinakiem

Składniki: 600 g kopytek 100 g szpinaku 2 żółte papryki 1 cebula 12 pomidorków 1 łyżka oleju sól pieprz 5 łyżek wiórków parmezanowych Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Trzymać na ogniu około 3 minuty po czym dodać kopytka. Całość wymieszać i dodać jeszcze szpinak i…