Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szparagowa

Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

Składniki: 40 dkg fasolki szparagowej 40 dkg dowolnego mięsa pieczonego 2 łyżki masła 1 jajko 1 cebula 1 szklanka rosołu posiekana zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć fasolkę, gotować przez 10 minut ( musi być chrupiąca ale nie twarda), odcedzić. Mięso pokroić na…

Fasolka szparagowa z parówkami i boczkiem

Składniki: 25 dkg wieprzowiny z karczku 25 dkg boczku wędzonego 25 dkg cienkich parówek 50 dkg fasoli szparagowej 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kostkę, boczek w plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek, a gdy się zrumieni, dodać mięso, obsmażyć. Cebulę i…

Fasolka smażona z pomidorami

Składniki: 700 g fasoli szparagowej sól, pieprz 3-4 gałązki cząbru 500 g dojrzałych pomidorów 1/2 pęczka natki 3 ząbki czosnku 2 łyżki margaryny Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do 1 l wrzątku, dodać sól i cząber, gotować 15 min. Osaczyć, ostudzić, wyjąć listki. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, osaczyć z soku i…

Fasolka w sosie cebulowym

Składniki: 500 g fasolki szparagowej 4 cebule 2 łyżki oleju 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu niewielka ilość octu winnego 1 łyżka masła 1 łyżka bulki tartej Sposób przyrządzenia: Fasolkę pokroić na kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę i pietruszkę udusić do miękkości na oleju, przetrzeć przez sitko, przełożyć do garnka,…

Fasolka na ostro z ryżem

Składniki: 250 g ryżu szczypta szafranu sól 1 łyżka masła 1 łyżeczka imbiru 600 g fasoli szparagowej 1 ostra czerwona papryczka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka curry po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku 2 goździki 2 szklanki bulionu 300 g pomidorów 3 dymki Sposób przyrządzenia: Ryż wrzucić do 1/21…