Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szparagi

Szparagi po japońsku

Składniki: • szklanka mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • po pół łyżeczki soli i papryki • 2 białka • 50 dag białych szparagów • 50 dag zielonych szparagów • szczypta cukru • sól • 40 dag tuńczyka lub dorsza • skórka otarta z limetki • pieprz • 1,5 l oleju do smażenia…

Zupa szparagowa

Składniki: • makaron • 1/2 kg szparagów • 1 szklanka śmietany • 2 żółtka • 1 łyżka vegety • 1 łyżka cukru • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Szparagi oczyścić, wrzucić na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem cukru. Gotować aż będą miękkie i odcedzić. DO wywaru dodać vegetę…

Potrawka z kurczaka 2

Składniki: 1 kurczak lub kura (1kg) 1,5 l osolonej wody 1 porcja jarzyny rosołowej 1 średnia cebula 1 liść laurowy 1 goździk do sosu: 25 g masła lub margaryny 30 g mąki pszennej 0,5 l rosołu (z powyższej kury) 175 g ugotowanych szparagów 150 g uduszonych pieczarek 4 łyżki białego wina 1 łyżka soku cytrynowego…

Sałatka szparagowo-jajeczna

Składniki: 1/2kg szparagów 4 jajka ugotowane na twardo papryka kilka łyżek majonezu posiekana zielenina cukier sól Sposób przyrządzenia: Szparagi oczyścić z włókien, opłukać a potem zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier i ugotować. Odcedzić, pokroić na kawałki 2-3 cm, wymieszać z majonezem i zieleniną. Obłożyć cząstkami jajek. Podawać najlepiej ze świeżą chrupiącą bułeczką !