Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kurczaka 2

Składniki:


  • 1 kurczak lub kura (1kg)
  • 1,5 l osolonej wody
  • 1 porcja jarzyny rosołowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • do sosu:
  • 25 g masła lub margaryny
  • 30 g mąki pszennej
  • 0,5 l rosołu (z powyższej kury)
  • 175 g ugotowanych szparagów
  • 150 g uduszonych pieczarek
  • 4 łyżki białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (30%)
  • sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć i włożyć do gotującej osolonej wody. Zebrać pianę, włożyć jarzynę rosołową. Goździkiem przymocować do obranej cebuli listek laurowy i włożyć do garnka z kurą. Po około pół godziny wyciągnąć jarzynę, a kurczaka gotować do miękkości. Kurczaka wyciągnąć, rosół przez sitko przecedzić. Skórę ściągnąć, mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki. Sos: masło stopić i mieszać z mąką tak długo, aż osiągnie jasno-żółty kolor. Rosół z kury (0,5 l) wlać, wymieszać trzepaczką (nie mogą powstać kluski), zagotować i na małym ogniu pogotować 5 minut. Ugotowane szparagi, uduszone pieczarki i mięso z kurczaka włożyć do sosu, krótko pogotować, następnie białe wino, sok z cytryny i cukier dodać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i wlać do sosu (już nie gotować). Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ewentualnie sokiem cytrynowym.
Potrawka z kury smakuje dobrze zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowanym ryżem. Do tego marchewka z jabłkiem lub sałata zielona z pomidorem i ogórkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *