Składniki: 1 główka sałaty 50 dag szparagów 15 dag wątróbki drobiowej 2 jajka ugotowane na twardo 10 dag pomidorów olej pieprz natka pietruszki Sos: 10 dag majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku sos Worcester sól Sposób wykonania: Wątróbkę oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym odstawić ją…
Tag: szparagi
Sałatki
Sałatka ziemniaczana z marchwią i szparagami
by Ryszard Uznański • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ziemniaków 20 dag marchwi 30 dag szparagów 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu worcester sól Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Następnie marchewkę oraz szparagi ugotować w osobnych garnkach a potem odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić jeszcze jaka na…
Sałatki
Sałatka szparagowa z jajkiem
by Kornelia Zuber • • 0 Comments
Składniki: 50 dag szparagów 2 jajka ugotowane na tardo sól Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietanki sok z ½ cytryny 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce po czym ugotować w osolonej wodzie. W między czasie majonez wymieszać z ubitą śmietanką, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.…
Szparagi
Szparagi w szynce zatopione w galarecie
by Tomasz Chojnicki • • 0 Comments
Składniki: szynka konserwowa puszka szparagów kostka masła mały słoik chrzanu drobiowa kostka rosołowa 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z chrzanem po czym posmarować każdy plasterek szynki. Plasterkiem tym owinąć każdego szparaga i ułożyć na półmisku. Następnie zalać je kostką bulionowa rozpuszczoną we wrzącej wodzie z dodatkiem żelatyny. Odstawić do ostygnięcia a potem…
Wieprzowina
Kotlety wieprze ze szparagami i marchewką
by Tomek Syski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 60 dag szparagów 2 marchewki Marynata: 5 łyżek oliwy 2 cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 ząbków czosnku 3 łyżeczki bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, sokiem z 1 cytryny oraz oliwą. Następnie mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, bazylią oraz pieprzem…