Składniki: 400 g spaghetti 2 limetki 2 ząbki czosnku 12 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz cukier 750 g białych szparagów 3 pęczki rukoli 120 g parmezanu Sposób wykonania: Z limetki wycisnąć sok i zetrzeć skórkę po czym dodać do nich 4 łyżki oliwy oraz posiekany czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem…
Tag: szparagi
Listy
Szparagi z szynką w śmietanie
by Władek Kulbacki • • 0 Comments
Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cebula 50 g surowej szynki 40 g masła ¼ strąk suszonej papryczki chili sól 200 ml śmietany łyżka koncentratu pomidorowego pieprz Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na ukośne kawałki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Wówczas dodać szparagi…
Listy
Penne ze szparagami
by Celina Straszak • • 0 Comments
Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cebula 50 g surowej szynki 40 g masła ¼ strąk suszonej papryczki chili 300 g makaronu penne sól 200 ml śmietany łyżka koncentratu pomidorowego pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na ukośne kawałki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę…
Listy
Zrazy wołowe ze szparagami, śródziemnomorską sałatką i zapiekanym chlebem
by Ewa Nowak-Cherkaoui • • 0 Comments
Składniki dla 4-6 osób 400 g wołowiny zrazowej 200-300 g szparagów podgotowanych lub marynowanych 750 g pomidorów koktajlowych z gałązką 1000 g zielonej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 1 bochenek chleba żytniego lub żytnio-pszennego 4-5 łyżek musztardy ( np. Dijon) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek masła…