Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cebula
- 50 g surowej szynki
- 40 g masła
- ¼ strąk suszonej papryczki chili
- 300 g makaronu penne
- sól
- 200 ml śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- ½ pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na ukośne kawałki.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz szynkę pokrojoną w kostkę.
Wówczas dodać szparagi oraz papryczkę chili.
Wymieszać i trzymać na ogniu do miękkości szparagów, po czym zalać całość śmietaną oraz koncentratem pomidorowym.
Gotować jeszcze 4 minuty i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W miedzy czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu i po odcedzeniu polać go sosem i udekorować natką pietruszki .