Składniki:
- 400 g spaghetti
- 2 limetki
- 2 ząbki czosnku
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
- 750 g białych szparagów
- 3 pęczki rukoli
- 120 g parmezanu
Sposób wykonania:
Z limetki wycisnąć sok i zetrzeć skórkę po czym dodać do nich 4 łyżki oliwy oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na małe kawałki i przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Po około 5 minut dodać posiekaną Rukle i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Po odcedzeniu wymieszać go z sosem i ułożyć na nim szparagi.
Całość posypać parmezanem.