Składniki:
- 1 szklanka kuskus
- 4 szparagi
- 10 mini marchewek (lub duża pokrojona w słupki)
- 1 cebula
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowanego
- 1 szklanka pokrojonej w paski papryki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- szczypta szafranu – opcjonalnie
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kuskus, chwilę podgrzewać mieszając. Dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy, podgrzewać aż cały płyn się wchłonie, przykryć, utrzymywać gorący. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, obraną marchewkę, chwilę smażyć mieszając, podlać odrobinę wody. Gdy marchewka będzie odpowiednio miękka dodać groszek, szparagi i po kilku minutach duszenia dodać kuskus, wymieszać, skorygować smak sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem udekorować miętą i skórką z cytryny.