Składniki: 1 mały chleb 1/2 kostki masła 10 dag sera pleśniowego 1 łyżka winiaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta pieprzu Sposób wykonania: Chleb pokroić na kromki lecz nie przecinając go do końca. Następnie do masła dodać ser pleśniowy, winiak, posiekany szczypiorek oraz pieprz. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę, którą przełożyć nacięcia w chlebie. Całość…
Tag: szczypiorek
Listy
Kulki z sera z ziołami
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do serka topionego dodać zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które obtoczyć w drobno posiekanych ziołach.
Listy
Sandacz duszony z pomidorami i szczypiorkiem
by Kornelia Król • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 2 pomidory 1 pęczek posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i olej, obrumienić na nim z obydwu stron porcje ryby. Na każdej położyć plaster pomidora, lekko…
Listy
Dip z pasternaku
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg obranego, drobno pokrojonego pasternaku 2 łyżki miodu 1 małe opakowanie serka Philadelphia ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki mleka 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pasternak, smażyć mieszając 20 minut, dodać miód, wymieszać i smażyć na…
Listy
Sos musztardowy z ziołami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki musztardy pęczek oregano paczek posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie do smaku ½ szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bulion podgrzać nie gotować, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i szczypiorek. Podawać z sałatkami z cebulą i warzywami strączkowymi.