Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szczupak

Zapiekanka ze szczupaka z plastrami ziemniaków

Składniki: 1 szczupak kilka ziemniaków 1 szkl. kwaśnej śmietany masło szałwia sól pieprz Sposób wykonania:  Rybę podzielić na porcję, które oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki. W między czasie obrane ziemniaki pokroić w plastry i obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut. Następnie rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypujemy ją szałwią…

Szczupak w śmietanie

Składniki: 100 g słoniny 1 kg filetów ze szczupaka sól sok z 1 cytryny 20 g masła 500 ml wytrawnego białego wina 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g kwaśnej śmietany pieprz 1 łyżka kaparów Sposób wykonania: Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety. Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z…

Szczupak w sosie chrzanowo – cytrynowym

Składniki: 1 szczupak ½ szkl. świeżo startego chrzanu 1 marchewka 200 ml kwaśnej śmietany kawałek korzenia selera 1 pietruszka pęczek natki pietruszki 1 cebula kilkanaście ziaren pieprzu 1 liść laurowy 4 łyżki masła 1 łyżka mąki sól Sposób wykonania: Jarzyny pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć je do specjalnej rynienki do gotowania ryb. Zalać…

Farsz rybny do pasztecików

Składniki: 400 g szczupaka 1 cebula 3 łyżki masła 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania; Rybę odfiletować po czym ugotować. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Ugotowaną rybę posiekać i połączyć z cebulą. Nadal smażyć na małym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem a na koniec wymieszać jeszcze z posiekanym jajkiem.