Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kostki rosołowe 1 cebula duża 4-5 sucharów namoczonych w mleku lub pół filiżanki tartej bułki 5 dużych ziemniaków 1/2 filiżanki startego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 filiżanki oliwy sól Produkty Kamis: 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis 2…
Tag: święta
Sola i Flądra
Flądra w jarzynach
by Hanna Grycz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z flądry 2 łyżki soku z cytryny po 10 dag porów i marchewki 200 ml rosołu 8 dag makaronu wstążki 10 dag selera naciowego 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka koperku Produkty Kamis: szczypta papryki ostrej Kamis szczypta czosnku Kamis do smaku 1,5 łyżki musztardy…
Drób
Filet z piersi zapiekany
by Tomasz J • • 0 Comments
Składniki: Piersi z kurczaka (2 podwójne) 2 opakowania gęstej śmietany, 30% Produkty Kamis: ½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego 2 opakowania cebuli granulowanej Kamis Szczypta soli czosnkowej Kamis Bazylia, Oregano Kamis – do smaku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka opłukać, wytrzeć dokładnie. Pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej cienkie filety. Mięso posypać odrobiną soli i pieprzu, ułożyć…
Ciasta
Ciasto serowo – kokosowe
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: olejek waniliowy 3 jaja 150g masła 100 g cukru 1 cukier waniliowy 300 g mąki 1 proszek do pieczenia Ser: 3 serki homogenizowane 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 200g cukru 2 puszki mandarynek lub 1 puszka brzoskwiń Kokos: 200g masła 200g wiórek kokosowych 150g cukru Sposób przyrządzenia: Ciasto:…
Desery
Tarta z pomarańczami
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 100g masła 2 szklanka mąki 2 żółtka 1/4 szklanka cukru sok z 3 pomarańczy 1/4 szklanka cukru 60g roztopionego masła 5 ubitych jaj sól, cukier Sposób przyrządzenia: Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi…