Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 kostki rosołowe
- 1 cebula duża
- 4-5 sucharów namoczonych w mleku lub pół filiżanki tartej bułki
- 5 dużych ziemniaków
- 1/2 filiżanki startego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 filiżanki oliwy
- sól
Produkty Kamis:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
- 2 łyżeczki oregano Kamis
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
- pieprz mielony Kamis
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wyłożyć do dużej miski. Cebulę i pomidora zmiksować w blederze, dodać do mięsa. Dodać tartą bułkę lub odciśnięte suchary. Dodać paprykę słodką, przyprawę do mięsa mielonego, starty ser i jajko, 1 łyżkę oliwy i octu, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować kotlety wielkości dłoni. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blaszce z piekarnika.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większe kostki, ułożyć wszystkie obok kotletów na blaszce. Posypać ziemniaki oregano, czosnkiem. Kostki rosołowe pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na ziemniakach (uwaga nie solić już!). Polać ziemniaki oliwą i dodać dwie filiżanki wody. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. W czasie pieczenia trzeba co jakiś czas przerzucać ziemniaki na blaszce oraz polewać je sosem powstałym podczas pieczenia. Zapobiega to wysychaniu ziemniaków i równomiernym ich pieczeniu się. Potrawa jest gotowa kiedy wszystkie ziemniaki są miękkie. Potrawa do spożycia na gorąco.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: karolka_s