Składniki: 4 odwłoki średnich krewetek ½ avocado sok cytrynowy cukinia marynowana 1 jajko 1 łyżka groszku konserwowanego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić jeśli są mrożone. Wypłukać, obsuszyć, jeśli są surowe ugotować w wodzie z solą (2minuty) Dojrzałe lecz nie miękkie avocado przekroić na dwie części, wyjąć…
Tag: święta
Półmięsne
Czerwona fasola z parówkami i boczkiem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 parówki na osobę 1 duży pomidor 20 dkg chudego wędzonego boczku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana czerwona cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy.…
Sałatki
Sałatka administratora pychota
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg sera feta 20 dkg szynki (lub wędliny drobiowej) 4 jajka 1 łyżka starty ostry żółty ser 1 papryka czerwona 1 papryka zielonej 1 pomidor 1 marchewka kapusta pekińska sól, biały pieprz Sos winegret: 10 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub musztardy) sól, cukier Sposób przyrządzenia:…
Jednogarnkowe
Kapuśniak pychotka
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 golonka włoszczyzna 1/2 małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej) cebula czerwona listek laurowy, ziele angielskie, kminek sól, pieprz Zaprawa peklująca 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę…
Wołowina
Sztuka mięsa
by Krystyna • • 2 komentarze
Składniki: 2 kg mięsa wołowego (krzyżowa) włoszczyzna cebula masło sól, pieprz ziarnisty ziele angielskie, liść laurowy frytki 2 duże cebule 2 jajka mąka olej Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie myjemy. Wkładamy mięso do wrzącej wody w dużym garnku. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu, woda powinna tylko "mrugać". Dodajemy włoszczyznę, wkładamy…