Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Wielkanocna zupa migdałowa

Składniki: 20 dkg słodkich migdałów 5 dkg rodzynek 5 -10 dkg ryżu 1 litr bulionu jarzynowego ½ szklanki śmietany szczypta cukru waniliowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać dokładnie ze skórki, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do bulionu dodać rodzynki, wypłukany ryż, gotować. Pod koniec gotowania dodać zmielone migdały. Przyprawić wedle upodobań.…

Wielkanocna sałatka z szynką

Składniki: 20 dkg szynki 2 jabłka 1 szklanka soku pomarańczowego 1 szklanka majonezu 2 ogórki (lub jeden większy) 2 pomidory sałata liściasta zielona pietruszka sól Sposób przyrządzenia: Jabłka, pomidory obrać ze skórki, ogórki ( nie obierać) pokroić w kostkę, zalać sokiem pomarańczowym, odstawić na minimum godzinę. Plastry szynki pokroić w paski o szerokości 5 cm,…

Wielkanocna Sałatka Kolorowa

Składniki : puszka kukurydzy puszka zielonego groszku puszka czerwonej fasolki 4 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 1/4 selera 1 duży majonez sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Do dużej miski wsypać odsączone warzywa z puszek. Marchewki, pietruszkę i seler gotować tak, aby było miękkie. Po ugotowaniu obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę(drobną). Jajka ugotować na…

Polędwica z pieczarkami, brokułami i papryką

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 1 średni brokuł 2 czerwone papryki 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 5 suszonych śliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Różyczki brokuł obgotować przez 4 minuty w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Umyte i obsączone pieczarki pokroić w plastry. Śliwki przekroić na 4 części. Mieszą pokroić na plasterki,…