Składniki: paluszki krabowe orzechy pistacjowe tarty żółty ser sos tabasco papryka ostra w proszku jajko oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe umyć i wysuszyć. Orzechy wyprażyć na patelni, drobno posiekać nożem. Jajko rozkłócić z dodatkiem kilku kropli sosu tabasco. Tarty ser wymieszać dokładnie z posiekanymi orzechami. Każdy paluszek krabowy moczyć w jajku i panierować…
Tag: święta
Dodatki
Fasola szparagowa z cebulą
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 cebula 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugorować w osolonej wodzie tak aby była chrupiąca. Odcedzić, przelać zimną wodą odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, przyprawić, smażyć na złoty kolor, dodać sos sojowy,…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 2 cebule 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki octu winnego 3% 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Marchew obrać pokroić w „zapałki, blanszować, pozostawić do obsączenia. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół plastry, blanszować, obsączyć. Marchewkę i cebulę w osobnych miseczkach…
Sałatki
Sałatka trzy kolory
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg łosoś wędzony płaty 2 ogórki ser żółty łagodny 2 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego sałata liściasta sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Groszek obsączyć z zalewy, pozostawić na sicie aby wysechł. Ogórka umyć, wytrzeć, pokroić na podłużne plastry, przyprawić. Wszystkie składniki sałatki zwinąć w rulony i…
Zakąski
Tort kanapkowy z wędzonym łososiem
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy) łosoś wędzony w płatach masło chrzan szczypta kurkumy 1 cebula natka pietruszki papryka czerwona kilka oliwek Sposób przyrządzenia: Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm,…