Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Deser z dyni i nektarynek

Składniki: 50 dkg miąższu z dyni 2 nektarynki 2 jajka ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni i nektarynki drobno pokroić, podlać odrobiną wody, gotować mieszając przez około 15 minut, przetrzeć przez sito. Do chłodnej miazgi owocowej dodać żółtka jaj i cukier, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do miski z miąższem owocowym…

Tęczowe ptasie mleczko

Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 15 dkg cukru żelatyna (ilość wg przepisu producenta) 2 szklanki różnokolorowe soki wiórki czekoladowe Sposób przyrządzenia: Przygotować partiami żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę zmiksować z cukrem, podzielić na tyle części iloma dysponujemy kolorami soków. Wymieszać część śmietany z sokiem i żelatyną, przelewać do ozdobnych foremek, odstawiać do lodówki aż…

Banany z lodami i kokosem

Składniki: 4 banany ¼ kostki masła 5 łyżki brązowego cukru cynamon do smaku 3 łyżki rumu wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę. Na patelni rozgrzać masło, smażyć 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane połówki banana wyłożyć na talerz, posypać cukrem i cynamonem, polać rumem, ostrożnie podpalić, gdy alkohol…

Wigilijny karp faszerowany łososiem

Składniki: 4 dzwonki z dużego karpia 10 dkg wędzonego łososia w plastrach 1 cebula 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na dzwonka, przyprawić. Łososia pokroić w słomkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Łososia i cebulę oprószyć mąką, lekko obsmażyć na gorącej oliwie. Obsmażonego łososia obsączyć…